W trakcie tegorocznych Dożynek Miasta i Gminy Piekoszów, wręczono nagrody w konkursie kulinarnym „EtnoFit Smaki”, którego organizatorem była Fundacja Kulturalna Przestrzeń z Piekoszowa wraz z Biblioteką Centrum Kultury w Piekoszowie w ramach projektu „Moda na EtnoFit”.

– Konkurs kulinarny „Smaki EtnoFit” to kolejny punkt projektu. Wzięły w nim udział koła gospodyń z terenu naszej gminy oraz z województwa lubelskiego i małopolskiego. Ich zadaniem było przygotowanie potrawy tradycyjnej z elementem fit – tłumaczy Joanna Makuch prezes fundacji. Potrawy oceniał szef kuchni Michał Fabiszewski laureat II miejsca V edycji programu „MasterChef”. I tak, miejsce pierwsze za potrawę pn. „Chrzonówka” zajęło Stowarzyszenie 3Wionki z Jastrzębi województwo małopolskie. Drugie miejsce przyznano KGW Piekoszowianie za „Hołubce Po Polsku”, a miejsce trzecie Kreatywnym Kobietkom ze Szczukowic za „Udziec z sarny na czerwonej kapuście”. Swoje potrawy prezentowali także KGW Rykoszyn („Krupnik Babuni”), KGW w Lesicy („Bigos Staropolski”), KGW Stokrotki z Chodywaniec w województwie lubelskim („Gołąbki z kaszą gryczaną, z mięsem mielonym i warzywami”), Klub Senior+ z Piekoszowa („Kulebiak z rybą i warzywami”) oraz KGW Aktywna Brynica („EtnoWege Smalec z Pajdą Chleba”). Laureaci otrzymali bardzo atrakcyjne nagrody rzeczowe.